De opdracht

Zes studenten, een opdracht van kunstacademie AKV|St.Joost, een schiereiland in Rotterdam met een roerige geschiedenis, een leegstaande woning, iedereen een eigen ruimte. Met deze ingrediënten werkten Miriam van Beurden, Marieke de Bra, Reinard Haex, Kalle Kuikkaniemi, Vincent Martens en Rob Mellink twee en halve maand lang aan een project. Het eindigde met de webdocumentaire Atjehstraat 38B. De presentatie vindt plaats op zaterdag 8 september 2012, tijdens de Nacht van de Kaap.

Katendrecht

Het is de zesde keer dat derdejaars deeltijd fotografiestudenten van de kunstacademie AKV|St.Joost de opdracht kregen een project aan te gaan met Katendrecht als onderwerp. Het schiereiland in Rotterdam, gelegen tussen de Rijn- en de Maashaven kent een kleurrijk verleden en is volop in ontwikkeling. Aan de studenten elk jaar opnieuw de uitdaging om deze ontwikkeling in beeld te brengen. Voorgaande derdejaars werkten individueel aan een opdracht om deze vervolgens in een groepstentoonstelling te exposeren. Dit jaar was het anders: verwacht werd een gezamenlijk werk te maken.

Van vreemdelingen tot bewoners

Met een leegstaande woning in de Atjehstraat op Katendrecht als uitgangspunt, begonnen de zes aan de queeste met uiteenlopende ideeën over beeld een gezamenlijke webdocumentaire te maken. Een aantal weken woonden en werkten de studenten vanuit het appartement. De woning werd onderverdeeld in kavels: voor eenieder een ruimte om in te werken, met Katendrecht als inspiratiebron. De enige restrictie die zij zichzelf oplegden was dat iedereen op zijn eigen manier Katendrecht "naar binnen" moest halen.

De woning

Van woningbouwvereniging Woonstad Rotterdam kregen ze een appartement tot hun beschikking op de Atjehstraat. Het was een leegstaande woning met drie slaapkamers en een ruime woonkamer. Twee hoog en zo ongeveer in het centrum van schiereiland Katendrecht. Al snel was appartement niet leeg meer. Het zestal bracht matrassen, slaapzakken, een tafel, stoelen en een koelkast mee naar het huis. Het avontuur bracht hen zelfs twee comfortabele, leren banken die de buurman van 38A liever kwijt dan rijk was. Zo werd het lege huis een atelier waar, of ze nu wilden of niet, creativiteit, digitale kunst, stank én dank gedeeld werd.

Katendrecht op een kaartKatendrecht fotografeert uit Codrico
Met dank aan

Woonstad Rotterdam, Codrico BV en Ger Klompenhouwer

Project Miriam: Judienne, Jean-Claude Gomes, Theo Huijgens, Kees Ketting en Wiland Toelen