Miriam van Beurden

Witte kubus op Katendrecht

Zoals een antropologe zou doen, bestudeert Miriam het gedrag van mensen door middel van fotografie en video. Hetzelfde deed zij op de Atjehstraat. In haar witgeschilderde kamer nodigde zij mensen uit die ze op Katendrecht ontmoette. Ze vroeg hen te vertellen over zichzelf en de buurt en liet hen dit illustreren door te tekenen op de muur. Het tafereel werd opgenomen in een zogenaamde ‘witte kubus’ om de omgeving een zo’n neutraal mogelijke rol in te laten nemen. Alléén de viltstiftstreken van de postbode, de buurman, het meisje van 34A, de eigenaar van buurtthai ‘Deli Bird’ en een rasechte Katendrechter bleven achter.

Marieke de Bra

Videostill uit Achter de schermen

Na vele gedachtespinsels, duizend uiteenlopende ideeën en elke dag een andere ambitie in de fotografie heeft Marieke zich uiteindelijk toegelegd op het maken van reportages en het vertellen van bijzondere verhalen van anderen. Het project Atjehstraat 38B vond zij uitzonderlijk genoeg om de kijker een glimp achter de schermen oftewel binnen de muren van het appartement op Katendrecht te gunnen. Dagenlang legde zij vast wat haar klasgenoten en zijzelf meemaakte in het tot atelier omgetoverde leegstaande huis.

Reinard Haex

Maquette van nietjes

De invloed van de mens op de aarde en verstedelijking in het bijzonder komen vaak terug in Reinards werk. Een klein beetje autistisch zou je hem ook kunnen noemen. Voor Atjehstraat 38B maakte hij namelijk een maquette van Katendrecht en omgeving, met alleen maar nietjes. Wat Reinards aandacht trok op Katendrecht was de annexatie van het gebied in de loop der jaren en daardoor haar identiteitsverlies. Ook de Rotterdamse hoogbouw boeit hem. Deze fascinatie is terug te vinden in de introvideo’s, waarin hij het appartement op de Atjehstraat vanuit verschillende oogpunten benaderde.

Kalle Kuikkaniemi

Camera obscura door Kalle Kuikkaniemi

Kalle is zo’n fotograaf die zichzelf altijd technisch uitdaagt. Hij maakte van zijn kamer in het huis een camera obscura. Dit houdt in dat je de ruimte lichtdicht maakt om door een minuscuul gaatje zonnestralen toe te laten met als resultaat een live film van wat zich buiten afspeelt, ondersteboven te zien op de muren van de ruimte. De afgebladderde restjes behang en de tekeningen op de muur deden Kalle vermoeden dat zijn kamer vroeger bewoond werd door een kind. Het inspireerde hem de herinneringen van het kind visueel te maken en zo zijn ervaringen te vereeuwigen.

Vincent Martens

Screenshot van filmpje gemaakt met draadloze ontvanger

Wat doe je als je als maker liever op de achtergrond blijft, maar wel wilt uitvinden of er nog iets te beleven valt? Precies: in de rol van een voyeur kruipen. Vanuit nieuwsgierigheid begon Vincent aan zijn zoektocht naar signalen op Katendrecht. Met een verborgen camera / afluisterapparaat nam hij op de Atjehstraat en in de wijk beelden op. Van televisie van de buren tot wat er te zien was op beveiligingscamera’s van lokale kroegen en zelfs het politiebureau.

Rob Mellink

Nachtelijke afzondering in broeikas

Hoewel Rob met zijn camera het model vaak dicht op de huid zit, komt zijn werk broeierig maar afstandelijk over. De nacht is zijn natuurlijke habitat. Geprikkeld door verhalen over bordelen op Katendrecht, ging Rob op zoek naar vrouwelijk schoon. Vanuit zijn intieme ruimte in de Atjehstraat, legde hij ontmoetingen met schaars geklede dames vast. Het resultaat: donker fragmentarisch bewijs van een rendez-vous.